Khamis, 10 Disember 2009

Noosphere


“We are one, after all, you and I. Together we suffer, together exist, and forever will recreate each other.” - Pierre Teilhard de Chardin

noösphere ˈnōəˌsfir noun A postulated sphere or stage of evolutionary development dominated by consciousness, the mind, and interpersonal relationships (frequently with reference to the writings of Teilhard de Chardin).ORIGIN: 1940s: from French noösphere, based on Greek nous ‘mind.’ and Greek sphaira ‘orb, globe.’


Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955) ialah seorang ahli falsafah,anthropologi biologikal dan geologi yang pernah menulis bahawa, "The Age of Nations is past. The task before us now, if we would not perish, is to build the Earth." Beliau sangat teruja dalam memikir dan mengajukan 'possibilities' hala tuju umat manusia. Beliau membayangkan kita akan sampai ke satu 'convergence of systems',satu titik Omega di mana pertembungan dan percantuman kesedaran (coalescence of consciousness) akan membuka ruang kepada kedamaian dan muafakat manusia sejagat.

“The phrase ‘Sense of the Earth’ should be understood to mean the passionate concern for our common destiny which draws the thinking part of life ever further onward. The only truly natural and real human unity is the spirit of the Earth. The sense of Earth is the irresistible pressure which will come at the right moment to unite them (humankind) in a common passion. We have reached a crossroads in human evolution where the only road which leads forward is towards a common passion. To continue to place our hopes in a social order achieved by external violence would simply amount to our giving up all hope of carrying the Spirit of the Earth to its limits.” - ini rumusan falsafah Teilhard

Beliau berpendapat dunia dalam proses evolusi yang akan dan sedang mewujudkan sebuah level kesedaran baru yang diberi nama noosphere.Noosphere ini adalah sebuah "planetary thinking network" - sebuah interlinked sistem gergasi yang terhasil dari penyatuan kesedaran,perolehan maklumat,ilmu pengetahuan dan komunikasi.Sudah tentu pada ketika ini alat utama yang membawa kita menuju ke noosphere adalah Internet.Bayangkan ketika Teilhard megemukakan teorinya,komputer yang wujud adalah hampir seluas padang bola sepak dan Internet mungkin cuma sebuah khayalan fantasi sci-fi.

Woit,hold your horses! Akan tetapi,dalam kita menghala ke Omega point yang dijangka oleh Teilhard,kita wajib ingat bahawa substance yang melincirkan penetrasi kita adalah 'hati'.Dalam kata lain,sifat kemanusiaan.

“It is not our heads or our bodies which we must bring together, but our hearts. Humanity is building its composite brain beneath our eyes. May it not be that tomorrow, through the logical and biological deepening of the movement drawing it together, it will find its heart, without which the ultimate wholeness of its power of unification can never be achieved?”

Noosphere adalah aksi 'orgy' antara fikrah,emosi,maklumat, keilmuan,kemanusiaan yang akan menzuriatkan sebuah bumi yang bersatu..satu bangsa manusia.

Di kala ini yang penuh dengan uncertainties seperti krisis ekonomi kapitalis,ketidakadilan pengagihan kekayaan,penindasan dan penganiayaan,rasisme dan fascism,terrorisma,etc,seharusnya kita reflect upon the notion of noosphere,agar tidak terus lemas dalam kegilaan memuaskan ketamakan materialistik melampau.Juga wajib ada balance dan titik pertemuan antara idealism dengan pragmatism,intelek dengan emosi serta kemahuan yang utuh untuk merobohkan halangan-halangan.

Yang kita idamkan adalah sebuah evolusi kemanusiaan di mana hati budi dan fikrah tidak lagi berada dalam konflik tetapi interdigitate dan complement satu sama lain untuk merealisasikan noosphere yang diajukan oleh Pierre Teilhard de Chardin.

Intro & Bebelan Kosong

Ok,gua tahu title blog gua mcm ape je.nilah masalah besar untuk gua,I'm bad at giving names.Tak percaya cuba tanya arwah kucing-kucing dan arnab2 gua dulu,all had crappy names.Nama band gua dulu pun haprak..haha.Kalau gua kahwin & ada anak,harap gua tak payah bagi idea nama anak.Silap-silap nama budak tu jadi laughing stock kat sekolah.

In this blog,gua akan guna bahasa rojak.sorry all you pejuang2 bahasa out there. Bukan gua tak mampu tulis sepenuhnya dalam BM,gua just terus type apa yang keluar dari kepala,be it in BM or English.No second thoughts.Plus,kadang-kadang memang struggle nak tulis semua dlm BM sebab Dewan Bahana dan Petaka tak memperkayakan vocabulary BM,depa sibuk main tukar-tukar ejaan dan buat kerja bodoh pergi menkitschkan BM dengan menambahkan perkataan-perkataan yang dipinjam dari English padahal perkataan BM dah sedia ada.

By the way,layout blog ni still work-in-progress.Jangan complain buruk ke,kosong ke,whatever..haha

cheers