Rabu, 26 Mei 2010

Apa Khabar?

Shalom 2 all, (kalau tak faham,ini parodi ayat permulaan posting kat blog Zul Noordin kahkahkah..)

Wow,dah lebih 2 bulan blog gua ni senyap.Ini kerana gua telah dijangkit penyakit misteri.Penyakit ini dipanggil 'escapism' .Escapism ini datang dalam pelbagai bentuk.Bagi mereka yang ditindas sistem dan penguasa sehingga menjadi miskin dan bodoh dan menghadapi krisis identiti,'escapism' bagi mereka ini biasanya adalah agama.Ya,seperti quote dari Marx," agama sebagai candu masyarakat".

Di dalam sastera,berlambak-lambak karya ditulis dengan tema escapism.Seperti novel "The Sun Also Rises" oleh Ernest Hemingway.Dan juga musik dan seni lukis.Terlalu banyak untuk disenaraikan.Tidak salah untuk gua kata yang escapism menjana kreativiti manusia.Kerana kita mengimpikan hidup dan dunia yang lebih baik atau mendambakan pengalaman atau sesuatu yang lain dari yang kita biasa alami.Atau cuma mahu melupakan pengalam pahit.Ada yang mengatakan "escapism is the highest form of art".Tidak salah untuk mengatakan 'escapism' lah yang menjadi pemangkin idealisme.

Menjadi kaki botol atau tahi judi juga escapism.Begitu juga berpesta merayakan kehidupan.Boleh jadi dalam bentuk yang gumbira atau yang sedih.

Tetapi escapism gua disebabkan oleh betapa 'banal'nya hidup di tanah 1Malaysia ini.

Disebabkan penyakit ini,gua telah pergi berubat.Gua telah tinggal dengan sekumpulan spesis baboon bontot merah.Tapi mereka ini ada masalah.Mereka berkonflik dengan saudara baboon sendiri yang berbontot kuning.Siang dan malam  mereka berdemo (bukan stail demo Geng Songkok Tinggi) dan bergaduh serta main letup-letup mercun.Sehingga ramai yang cedera dan mati kerana main mercun.Gua tidak memihak kepada mana-mana pihak waluapun gua lebih membantu yang berbontot merah.Ini sebab merekalah paling dizalimi penguasa mereka.

Begitulah diringkaskan cerita.

p.s gua mintak maaf banyak-banyak kepada yang hantar email meminta password ebook Malaysian Maverick.Banyak sangat,malas gua nak balas semua,jadi ini passwordnya : najibmongolia

8 ulasan:

reverie berkata...

Mungkin juga segala ideologi kapitalis, materialis, socialis, komunis adalah satu bentuk escapism daripada manusia untuk larikan diri dari mematuhi hukum Allah swt.

Salam bro, lama tak menulis!

Johan 23.01.84 berkata...

aku rs manusia yg guna nama Tuhan sbg escapism..

woit,ko undi tak kat uk elections?haha

Holden Caulfield berkata...

manusia yg guna nama Tuhan sbg escapism..

larikan diri dari realiti..

haha!by the way,perhaps lu kena letak lagu "How To Disappear Completely".Lagu tu absolute escapism!

Johan 23.01.84 berkata...

kereta Holden - anda bagaimana??

mcm aku tlis,byk sgt lah lagu2 bertemakan escapism..

esk aku smbung lg lah topik ni

reverie berkata...

aku ambik tahu je. tak turun undi pun. kena daftar awal. waktu tu aku tak aware aku boleh undi kat foreign country. biasala baru first time bertandang sini. tak sampai setahun pun lagi. rugi-rugi.

kau kata manusia guna nama tuhan sebagai escapism untuk lari daripada realiti. jadi, apa realiti yang sebenarnya bagi manusia-manusia ni?

Johan 23.01.84 berkata...

reverie - realiti dia manusia yg kn usaha sdiri..

reverie berkata...

aku nak tanya pendapat kau lagi nih, kalau realiti dia manusia kena usaha sendiri. bila dia dah mati apa realiti dia pula?

Johan 23.01.84 berkata...

reverie - mcm mana nk pksa org terima benda yg kita sdiri tak boleh pstikan?..akn ade org yg fundamentalist,yg moderate,yg liberal,yg agnostic,yg atheist..sbb tu aku sll ckp,biar je agama ni jd pegangan peribadi,tak pyh kacaw org lain..realiti hidup kita nmpk sdiri,tak gune gaduh psl Tuhan..masalah hidup takkan selesai mcm ni..