Khamis, 10 Jun 2010

Kebosanan Adalah Kontra-Revolusioneri



Gua menulis ini kerana gua tengah dilanda kebosanan.Kerana kebosanan maka gua mahu menulis mengenai kebosanan dan budaya melawan arus atau counter-culture yang melawan kebosanan.Oleh kerana tulisan ini adalah mengenai kebosanan maka sila jangan salahkan gua kalau membosankan.

Gua teringat ketika gua seorang remaja hingusan yang sering pergi ke gig underground - sebab utama kerana kebosanan hidup di Melaka yang ketika itu cuma sebuah bandar mati, sebuah lagu yang kadang-kadang dicover oleh band di gig adalah "London's Burning",lagu asal oleh The Clash.Perkataan "London" dalam bait lirik yang berbunyi , "London's burning with boredom now" sering ditukar kepada "Malacca".Ad-lib ini sentiasa disambut dengan jeritan yang lebih liar dari biasa dan aksi moshing akan bertambah menggila.Lagu ini seperti tema untuk kami yang membesar di bandar-bandar atau pekan-pekan yang membosankan.

Ketika gua sambung belajar di UK dan kemudian bekerja di sana, gua terdedah kepada gerakan-gerakan counterculture seperti Critical Mass (ada Massa Kritikal di Kuala Lumpur) dan Reclaim The Streets.Kumpulan-kumpulan ini melakukan aktiviti-aktiviti yang memprotes rutin-rutin hidup yang membosankan dan memandulkan semangat kemanusiaan.

Manusia tidak lagi menjalani hidup yang menggembirakan dan memberi kepuasan kerana kita dibelenggu rutin harian terutamanya bekerja.Kumpulan-kumpulan anak muda ini mahu menunjukkan bahawa betapa kehidupan kita sudah menjadi begitu banal dan melumpuhkan sifat manusia yang sebenar.Kereta diambil sebagai simbol kepada keterasingan (alienation) manusia.

Apa yang disebut dalam perenggan-perenggan sebelum ini telah dimulakan hampir separuh abad yang lalu.Kumpulan the Situationist International,sebuah pergerakan yang menghimpunkan para pelukis,penulis dan para aktivis dan artis revolusionari budaya yang lain telah mewarnai dan membarakan lagi kebangkitan Paris Mei '68.Akan tetapi sebenarnya pergerakan sebegini boleh dikatakan berakar-umbi dengan The Wobblies pada 1905.

Salah seorang otai Situationist,Raoul Vaneigem telah menulis dalam The Revolution of Everyday Life bahawa, "‘No more Guernicas, no more Auschwitzes, no more Hiroshimas.. Hooray! But what about the impossibility of living, what about this stifling mediocrity and this absence of passion? Let nobody say these are minor details or secondary points’ - "Tiada lagi tragedi seperti Guernica,Auschwitz atau Hiroshima..Hooray! Tetapi bagaimana pula dengan kerumitan hidup,serba kekurangan yang menyekat,dan ketiadaan semangat?Janganlah sesiapa meremehkan poin-poin tersebut."

Idea-idea daripada buku-buku Guy Debord dan Vaneigem diterjemahkan ke slogan-slogan protes dan grafiti yang mencantikkan dinding-dinding Kota Paris pada Mei '68 yang berbunyi seperti, "Kita tidak mahu dunia yang walaupun jika tidak ada yang mati kelaparan sekalipun namun membawa risiko untuk mati kebosanan" dan "Kebosanan adalah kontra-revolusioneri".

Walaupun kebangkitan Mei '68 tidak bertahan lama,dan kemudian otai-otai Situationist seperti Guy Debord sendiri telah mengtongsampahkan idea-idea Situationist ke bakul sampah budaya pada 1972,namun arus budaya counter-culture ini masih berleluasa hingga ke hari ini.

Budaya musik punk dan genre-genre musik yang berbaur politikal dan protes berterusan untuk menyambung semangat Mei '68.Budaya DIY,anarko-punk,graffiti dan gerakan anak muda lain terus menghidupkan roh Situationist International yang mengkritik dan melawan norma rutin masyarakat.Melawan 'penyakit' yang melalaikan dan mendodoikan manusia daripada menuntut kebebasan dan keadilan - kebosanan.

Tidak lama selepas Mei '68, anak-anak muda proto-punk dan kemudiannya punk juga terus menghighlight kebosanan.Pada 1974,Malcolm McLaren sebagai pengurus band proto-punk New York Dolls dalam kenyataan media pertamanya telah menyebut "What is the politics of boredom?".Tiga tahun kemudian,Jamie Reid yang dipengaruhi oleh Situationist, telah merekacipta poster untuk lagu band Sex Pistols,"Pretty Vacant".Poster tersebut memperlihatkan dua buah bas bandar - di mana salah satu 'destinasinya' adalah "Nowhere" manakala yang sebuah lagi 'menuju' ke "Boredom".

Seperti yang pernah dikatakan oleh sejarahwan musik Jon Savage, stail dan rentak punk pada amnya merupakan protes terhadap kebosanan .Kebosanan menjadi kata kunci dan pemangkin untuk menghidupkan semangat punk.Melawan kebosanan dan skema adalah retorik utama punk sama seperti "change" adalah retorik utama Barack Obama, "reformasi" adalah retorik utama Anwar Ibrahim dan "transformasi","rakyat didahulukan" (ini yang mana satu yang utama pun gua tak tahu) adalah retorik Rosmah Mansor oops..Najib Razak.

Menurut apa yang gua pernah belajar dulu, sejarah kebosanan atau History of boredom - (sila jangan ketawa membaca istilah ini ) dikatakan bermula di England pada abad ke-18 kerana konsep kebosanan berakarumbi di sana.Kebosanan hidup mula digunakan sebagai tema dalam karya fiksyen dan puisi.Ketika itu adalah zaman peningkatan mendadak kapitalisme modern dan modernisme.Konsep-konsep seperti
bureaucratic rationalisation, efficiecy, routinisation, standardisation mula bertapak maka tidak hairan lah semua ini menjadi baja untuk menyuburkan kebosanan.

Apabila kita merenung kembali sejarah pemodenan dunia,kita boleh nampak bagaimana kebosanan di-institusikan dalam kehidupan seharian.Yang teruknya,diinstitusikan berlawanan dengan wujudiah manusia - yakni  manusia tidak dapat 'mengambil bahagian' dengan bebas dan bermakna dalam pembentukan kehidupan seharian.Mental craft dipisahkan dengan manual labour - ini dipanggil Taylorism sempena Frederick Taylor.

Hampir segala aspek hidup terpaksa menurut  ketetapan dan konstruk sosial.Contohnya mereka yang berada di paras bawah hierarki - semua perasaan seperti suka,benci,marah dan segala apa yang dipanggil elemen emosi peribadi,wajib dipendam apabila dalam urusan kerja.Sila salahkan Henry Ford yang mengajukan konsep "fixed-worker assembly line".Kini sekolah-sekolah menjadi kilang menghasilkan kebosanan.Individualiti dan kreativiti diketepikan demi "kecekapan" - seperti menonton pasukan bola Jerman.Tunggulah World Cup nanti kalau tak percaya.Kepada yang mengaku diri sosialis,ironinya Vladimir Lenin sendiri seorang peminat konsep Taylorism,dia begitu menekankan penerapan konsep pengurusan yang ini dengan organisasi pentadbiran Soviet.

Tapi ketika Ford dan Taylor masih dalam proses mengukuhkan idea dan alat pengorganisasian kebosanan mereka,gerakan-gerakan radikal seperti Industrial Workers of the World (The Wobblies) yang ditubuhkan pada 1905 telah pun bangun untuk melawan.Seperti Critical Mass seratus tahun kemudian yang berbasikal dan menyekat laluan kereta,The Wobblies ini pun menggunakan taktik "sabotaj".Dan seperti Situationist enam puluh tahun kemudian,mereka juga menggunakan slogan,puisi dan karya sastera,lawak parodi dan kartun dalam pergerakan mereka.

Ini menunjukkan bahawa walaupun teori dan taktik yang digunakan dari The Wobblies ke Situationist ke anarko punk hingga ke counter-culture yang wujud hari ini adalah hanpir sama,namun mereka sentiasa membuat perubahan dan tidak ditelan perubahan ruang dan masa.Mereka tidak berminat untuk bernostalgia dengan mayat Lenin mahupun mempertahankan bulat-bulat teori tanpa mengikut peredaran zaman seperti penyembah tegar Leon Trotsky.

Masyarakat yang memansuhkan keseronokan dan 'adventure',yang menerap dan mengukuhkan kebosanan rutin ke dalam kehidupan seharian akan menjadi subur untuk menanam benih dan membiak mereka yang merasa seronok dan bersemangat untuk melawan arus dan mengubah.

Gua pernah melihat dan terlibat sendiri di UK apabila kumpulan Reclaim The Streets berjaya menutup dan menyekat lalu-lintas di sebuah lebuhraya.Reaksi yang terhadap apa yang berlaku seolah-olah sebuah revolusi marhaen telah berlaku.Kami berpesta musik,menari,bermain bola malah ada yang sempat melukis.Cuba bayangkan,ramai dari mereka yang berkereta dan tersekat kerana kami pun turun dari kenderaan mereka dan berpesta bersama kami.Pemandu yang turun untuk menyertai kami ini menunjukkan satu hakikat - ramai lagi yang sebenarnya tidak gumbira dengan hidup mereka yang penuh rutin.

Tidak semestinya kita perlu marah-marah dan membakar effigy untuk memprotes.Pesta DIY berbentuk musik,seni lukis,teater,berbasikal atau apa saja bukan saja akan menarik minat lebih banyak orang dan merayakan kehidupan di samping melakukan kerja aktivism. "Kebosanan adalah kontra-revolusioneri" jika lawan kepada kebosanan juga adalah membosankan.Bak kata orang putih - Two wrongs do not make a right.

6 ulasan:

Ez Puella Sapiens berkata...

No wonder socialism is damn too bored for me to absorb..hik hik!Vladimir Lenin was a Taylorist!

But to be frank,I'm not blame on Marx when he wrote Das Kapital and the Manifesto,I just fantasized that cool people will always lead to rebel.But don't get me wrong,I do not rid off socialism just like that,but just like you told me in formspring,it's a people within socialism that make the ideology looks boring..

People like Che or Hisham are the ardent of socialism,but they're never look bored for youths.But people like Trotsky and Lenin somehow looks very old and somehow(for me lah,I don't know about the rest of you) like Anwar Ibrahim or Hadi Awang,old people yack yack yack about progressive ideas that in the end it looks not progressive at all.They don't follow what the youth wants.

At my point,most universities are already become factory of boredomness.People like muka skema dan ikan is already berjangkit in Malaysia.In Calgary pun sama,but the worst part is,the cool people selalu dijealous oleh senior-senior yang poyo.Thanks to time and space right now I'm already finished my studies.Tension mengadap senior poyo.But I don't think the poyoness in here or Scotland to be compare with gigantic poyoness in Malaysian universities,where semua kena baju tugged in,ikut cakap lecturer,what the heck?hik hik!

I think you already know this band,but you should listen to Quicksilver Messenger Service!Somehow I fall in love with San Francisco Bay scene!hik hik!

Holden Caulfield berkata...

Lu tau apa yang paling membosankan gua?

Bila celik mata bangun dari tidur,lepas tu buat rutin semalam dan esok pun akan buat rutin macam hari ni,dan hasilnya tetap sama bulan-bulan.

Macam nak mati kau berusaha pun kau tak dapat apa-apa.Tapi ada orang lain pulak jangankan goyang kaki - tu pun guna tenaga gak,goyang telur je mak bapak dah bagi semua kaya raya,lepas tu senang-senang sailang orang.

Kalau gua bosan,gua layan album Parklife sekarang.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

bosan yang tak bosan tulis lagi tulis lagi

Johan 23.01.84 berkata...

Ez - they dont realise the big impact of pshycology n visual perception that plays a big part..

poyoness is spreading everywhere..

nami - tu lah

brutal - ok


sorry,gua takde mood sgt nk reply komen

Aril Cantona berkata...

lu balas comment pun membosankan hahahaha!

Johan 23.01.84 berkata...

aril - kahkahkah..aku migraine time tu..