Khamis, 30 September 2010

Jangan Jadi Skema!


(sila klik untuk besarkan poster)



Siapa ada masa atau tinggal atau kampung di Johor,datang lah ke event ni nanti.

Jangan jadi mat atau minah skema!pergi mamposlah,buat apa nak pakai tali leher,baju batik atau baju kurung satu warna?!

P/s: kepada mamat asal dari Kluang yang jadi salesman kat Jalan Telawi tu,bukak lah tie tu.jadilah kreatif sikit,pakai skarf ke ape ke kahkahkah

Sabtu, 11 September 2010

Mungkin Versi Nyanyian Semula Terbaik Raya Tahun Ini





Sebenarnya gua cukup menyampah versi-versi cover lain lagu asal Saloma ni.Tapi versi oleh Zee Avi ni memang layan,beb!

Khamis, 9 September 2010

Selingan..Maaf Ganggu Raya Kejap


Zwan - Honestly





I believe
I believe
I believe
I believe the love you talk about with me
is it true, do I care
honestly, you can try to wipe the memories aside
but it's you that you erase

'cause there's no place that I could be without you
it's too far to discard the life I once knew
honestly, all the weather storms are bringing
are just a picture of my dreams
'cause when I think of you as mine
and allow myself with time
to lead into the life we want
I feel loved, honestly
I feel loved, this honestly

I believe you mean the best that life can bring
I believe in it all
honestly, you can try
your heart is just as long as mine
is it ours to let go

'cause there's no place that I could be without you
it's too dark to discard the life I once knew
honestly, a single wrong is not enough
to cover up the pain in us
'cause when I think of you as mine
and allow myself with time
to lead into the life we want
I feel loved, honestly
I'll make a joke so you must laugh
I'll break your heart so you must ask
is this the way to get us back
I don't know, honestly
I don't know, this honestly

there's no place that I could be without you
honestly

there's no place that I could be without you
there's no place that I could gleam without you
there's no place that I could dream without you
there's no place that I could be without you
honestly




p/s  Gua tahu ramai peminat Smashing Pumpkins yang tak suka Zwan,sebuah supergroup yang dianggotai bekas ahli Smashing Pumpkins,A Perfect Circle,Tortoise,Slint (ni dikatakan band genre postrock pertama) yang ditubuhkan pada circa 2002 dan cuma menghasilkan satu album sebelum menggulung tikar.Tak tahu lah pendapat lu orang (terutamanya si Holden Caulfield) tapi gua agak suka hasil mereka (mungkin gua bias kerana ini gandingan 4 buah band yang gua minat)

p/p/s  Dinda, perkataan Zwan macam 'swan' je hehe

Rabu, 8 September 2010

Isnin, 6 September 2010

Harap Kemudian Lelap?







Akulah yang menunggu,mencuba,melawan,berharap,berdoa,berserah ..wahai kehidupan
Sering tersimpang kucuba melangkah
Selalu juga tanpa kata kucuba berbicara
kekadang tanpa asa, kucuba terbangkan jiwa dan semangatku

Menyerahlah padaku engkau wahai kehidupan
Tak relakah engkau biarkan aku melihat apa di hadapan?
Agar aku bertemu dengan ketentuan
Disini, semua pun sama sepertiku dengan tulus jiwa terus memperjudikan segalanya dengan harapan

Saat tak ada lagi ketidakpastian, saat tak ada lagi penderitaan
Yang ada hanyalah aku,dia,mereka dan kehidupan
Yang bercumbu mesra  bermanja
Sambil berdendang dengan syair-syair kemanusiaan di atas pusara ketidakadilan



Memanglah aku gemar bermimpi
Kerana akulah kehidupan yang mendambakan kehidupan
Kerana akulah yang terus menunggu,mencuba,melawan,berharap,berdoa,berserah
Kerana yang pasti hanyalah perubahan dan ketidaktentuan



Sementara itu ...Rilek lah,brader! 
ZzZzZz





Ahad, 5 September 2010

Antara Filem Avatar dan Orang-orang Asal Peribumi




Di kala bersama dengan sang kekasih ke pawagam minggu lepas, gua terlihat poster untuk filem "Avatar: Special Edition" (apa yang special??).Lalu mengingatkan gua yang gua belum pun menonton Avatar versi 'tidak special' yang meletup di box office tahun lalu.Gua tak ada langsung rasa teringin nak menontonnya ketika itu.Gua tiada nafsu nak tonton bukan kerana gua rakyat Amerika yang menyampah dan prejudis dengan James Cameron kerana dia dari Kanada.Tapi gua seperti 'allergik' dengan si mamat ini yang gemar menghasilkan  filem-filem yang terlalu bergantung kepada teknologi tetapi jalan cerita dan lakonan pula haprak dan klise.Awek gua alergik kacang dan jika makan akan gatal-gatal dan merah-merah di leher sperti love bites tapi gua alergik dengan James Cameron kerana mamat ini menipu penonton dengan membuat kita teruja dengan efek teknologi dan tak nampak cerita yang haprak.Seperti filem-filem Terminator,Abyss,Aliens dan Titanic (malah amat suka meng-special edition-kan filem-filemnya).Jika Malaysia ada Razak Mohaideen yang bikin filem-filem sampah tapi pecah panggung,maka Kanada oops.. Hollywood ade James Cameron.

Ok lah,melampau lah nak samakan si Cameron dengan si Razak Mohaideen sebab filem-filem Cameron tak lah sampah sangat.Cuma bagi gua,bila gua tengok berhibur tengok filem,gua nak berfikir dan menyerap ilmu jugak,bukan nak ber 'ooh',ber'aah',ber'wow' tengok special effects semata-mata. Tapi saat gua terpandang poster itu minggu lepas entah mengapa tiba-tiba gua tergerak hati untuk download filem Avatar ini.

Dalam film James Cameron, Avatar, suku alien di suatu planet sedang berusaha mempertahankan planet dan cara hidup mereka yang biosentrik dari para manusia–Orang-orang Langit (Sky People)–yang ingin menakluk planet mereka dan merompak hasil galian di muka bumi mereka. Entiti korporat melakukan bermacam helah untuk membuat situasi yang kondusif untuk projek mereka tersebut.Rasanya tak perlu gua bebel panjang tentang plot filem ini sebab gua rasa lu semua dah tengok kot tahun lepas.

Sains fiksyen separa-berilmiah (ok,gua tarik balik ayat di atas yang menyamakan Cameron dengan Razak Mohaideen)  bikinan Cameron ini mengambil setting di sebuah planet di mana terdapat binatang buas seperti Rosmah Mansor oops..badak berkaki enam dan raksasa yang boleh terbang.Sila jangan ketawa,ini bukan cerita lawak bodoh Senario.Hakikatnya perjuangan antara korporasi/negara melawan suku peribumi  (peribumi yang gua maksudkan ini tiada kaitan dengan Pertubuhan Peribumi Perkasa dan Ibrahim Ali) bukanlah suatu cerita dongeng seperti kisah Duyung oleh Razak Mohaideen.Tragedi seperti ini benar-benar telah dan sedang berlaku.Tragedi yang dimaksudkan gua bukannya 'tregedi' kualiti filem-filem si Razak Mohaideen tapi nasib kaum peribumi asli di seluruh dunia.

Selama beberapa berpuluh-puluh tahun, suku pribumi di seluruh dunia mengalami kenyataan ini, di mana perjuangan nyata melawan kapitalis, penebangan hutan habitat mereka, serta penindasan.Dan seperti para suku peribumi Na’Vi dalam Avatar, mereka juga hanya bersenjatakan sumpit, panah, batu, dan keinginan yang kuat untuk memgekalkan gaya hidup dan hak  mereka.Dalam filem Avatar, alam berkali-kali disebut sebagai Ibu, sebagai suatu kiasan biosentrik bahawa alam dan seisinya termasuk manusia sendiri saling bergantung seperti sebuah keluarga.

Tak seperti  filem Avatar, di mana suku peribumi akhirnya berjaya mengusir para penceroboh (klise betul lah cerita happy ending), kisah nyata di bumi kita pula sebaliknya. Dari Pahang,Sarawak,Papua New Guinea, Bougenville, Kalimantan, Sumatera, Afrika hingga benua Amerika Latin–khususnya wilayah Amazon–pertarungan berdarah yang lebih kasar dan kotor, dengan segala-macam cara dan penglibatan para ilmuwan dan aktivis sosial seringkali berakhir dengan tragedi,memang original tangkap leleh berbanding lagu-lagu Eddie Hamid. Hanya segelintir yang mampu terus melawan–seperti kaum adat Bougenville, Zapatista, dan beberapa lagi–meskipun sampai saat ini mereka masih berada dalam ancaman berterusan kekuasaan pemerintah negara dan kaum cukong korporat keparat.

Filem ini mengingatkan gua pada kisah benar yang dihadapi oleh kaum Penan di Malaysia. Bruno Manser, seorang Swiss yang telah tinggal dan mengawini seorang perempuan Penan dan tinggal bersama kaum adat ini selama lebih dari satu dekad di dalam hutan Sarawak, membantu mereka dalam mengembangkan taktik perjuangan melawan syarikat pembalakan dengan memakai cara tree-spking, blockade jalanan, dan sebagainya.Gua bukannya mengatakan bahawa Bruno Manser lah yang menggerakkan kaum peribumi Penan untuk melawan balik dan memberikan mereka cara ala mat salleh yang akan berguna bagi perjuangan mereka, kerana kenyataannya bukan demikian.Ketika gua di zaman A Levels dan kemudian di UK,gua cekap mengikuti perkembangan perjuangan orang Penan.Dalam Voices of The Rainforest, catatan Bruno Manser selama hidupnya bersama masyarakat Penan–yang dia gambarkan sebagai suku pemburu yang memiliki adat tidak berhieraraki yang kuat, serta penghormatan tinggi mereka pada alam dan makhluk hidup–sumbangan Manser hanyalah sedikit, namun mitos keberaniannya terlalu digembar-gemburkan, seperti  budaya selebriti, dan kebanyakan masyarakat Penan yang terlibat langsung dalam perjuangan sering dilupakan.Akan tetapi,gua bukan memperlekehkan sumbangan Manser kerana dia lah yang menarik tumpuan masyarakat antarabangsa kepada nasib orang Penan.

Pada akhir 90an Manser "menghilang", sebelum itu dia pernah dihalau balik ke negaranya namun berjaya kembali lagi.Manser menjadi ancaman bagi kerajaan Malaysia dan syarikat pembalakan, dan tentu saja “menghilangnya dirinya” bukanlah suatu cerita kebetulan yang akan dipercayai begitu saja.Manser dikatakan telah meninggal dunia pada tahun 2005.Namun sampai sekarang kaum Penan masih berjuang untuk menyelamatkan hutan mereka dan perjuangan ini pun seringkali berakhir tragis, di mana penindasan yang kejam atas nama pembangunan, nasionalisasi, dan “pemeradaban” bagi mereka yang “tidak beradab” tidak langsung berkurangan.

Para akademik dari golongan sosiologi,antropologi, arkeologi, dan ilmuwan lain di dalam filem Avatar menyatakan sokongan dan bertindak berpihak kepada kaum peribumi. Dalam dunia nyata, hal semacam ini tidak benar-benar berlaku dan sangat diragui niat para akademik ini,terutama di negara kita yang penuh dengan golongan akademik yang kangkong,kaki bodek dan pak turut yang cuma mahu menjaga periuk nasi mereka sendiri tanpa memperdulikan akibat daripada sikap mereka.

Dalam Avatar,kaum Na’vi menggunakan tombak dan panah melawan para penjajah yang dilengkapi senjata moden yang canggih. Seni meniru kehidupan - Jun tahun lalu, reaksi kekerasan terjadi di Peru di mana kaum peribumi memprotes tindakan oleh Presiden Alan Garcia agar pemodal anatarabangsa dapat dengan mudah mengeksploitasi sumber alam di sana–dan berhadapan dengan penguasa bersenjata lengkap.Kebanyakan kaum peribumi ini hanya membawa senjata tradisional, sementara yang lainnya hanya dengan tangan kosong.
Yang menyakitkan hati gua, ini terjadi di hampir setiap negara-negara “kekirian” yang menggunakan nasionalisasi, sebagai  modal melawan mereka ke atas rejim neo-liberal. Namun pada akhirnya, negara sebagai korporasi itu sendiri, juga akan menggunakan logik yang sama dengan neo-liberal - keuntungan di atas segala-galanya.

Apa yang menarik dari filem Avatar, atau mungkin yang agak lterlepas dari pengamatan para pengkritik, adalah di mana isu nasionalisasi sebagai modal untuk mengambil tanah-tanah kaum adat tidak wujud –mungkin kerana setting filem ini terletak di suatu negeri  yang tidak mengenal konsep moden negara-bangsa atau untuk istilah umumnya: peradaban.'Trend' nasionalisasi sebagai akibat gagalnya penerapan ekonomi neo-liberal makin menjalar dan merebak ketika Venezuela dan Cuba menyatakan “kemerdekaan” ekonominya di tengah lautan ganas modal global yang mengatur hampir setiap aspek kehidupan.Yang ketara trend nasionalisasi ini pada kaum peribumi, khususnya di wilayah Amerika Latin, sebagai negara-negara lingkar Bolivarian yang kononnya menjadi 'kiblat' kaum kiri sedunia.

Cara nasionalisasi yang semakin meresap di kalangan aktivis/parti kiri boleh digambarkan dari apa yang terjadi di Amerika Selatan. Namun, apakah terhinggap di kepala mereka, apa yang disebut nasional dan nasionalisasi itu? Apakah kaum adat Papua, Penan di Sarawak, atau di wilayah-wilayah  bukan Jawa di Indonesia yang memiliki pengalaman pahit mengenai nasionalisasi semenjak era Sukarno, akan serta-merta mempercayai janji-janji puak elit mengenai nasionalisasi–suatu pengertian yang kontradiktif. Benarkah mereka menginginkan nasionalisasi?Kaum 'urban' di seluruh dunia mengangung-agungkan industrialisasi, sementara para kaum tribal ini hanya menginginkan hutan dan gaya hidup biosentrik mereka: tanpa traktor dan perkakas ketenteraan.

Di awal film, sang protagonis cacat sampai di planet tersebut dengan surah ini: “Di bumi mereka ini (para tentera) merupakan pejuang kebebasan, sementara di sini mereka hanyalah tentera sewaan korporat.” Entah si Cameron itu naif atau memang dia bangang macam Razak Mohaideen.Apa pun,tidak perlu gua bebel panjang lebar di tulisan ini bahawa tentera di mana pun juga merupakan tentera barua korporat dan pentadbir negara.

Sejak awal, plot film ini sudah klise dan terbarai. Bahawa sang protagonis yang menyamar sebagai Na’Vi bertugas untuk menjadi pengintip dan pada akhirnya, melalui pembelajaran akan dunia primitif yang lebih ajaib, mempesonakan, dan damai, menjadi insaf dan tanpa sedar(wow!) memihak pada suku tersebut. Perang zalim tak dapat dielak. Protagonis akhirnya menjadi semacam pemimpin, seseorang hero yang dinanti-nanti seperti Ultraman turun dari langit , untuk menghentikan kegilaan kapitalis yang akan menghancurkan keseimbangan planet tersebut demi sumber alamnya. Suku Na’Vi menang. Para tentera dan korporat diusir pulang. Cerita berakhir bahagia (menguap). Dan sang protagonis akhirnya menjadi pahlawan yang, sekali lagi, seorang kulit putih yang menjelma menjadi suku Na’Vi.Macam lah mamat protagonis ini boleh buat semua kerja seorang-seorang tanpa perlukan orang lain.

Cameron menyebut tema dari film ini sebagai sekadar “penghormatan ke atas kepelbagaian budaya” atau dalam kata lain,merayakan perbezaan. Tapi tentu malaon kulit putih borjuis ini hanya senang melihat film 3D-nya pecah panggung dan sama sekali tidak mengerti kejadian sebenar yang terjadi di dunia nyata. Meskipun memang Avatar cukup menghiburkan dari segi efek CGI, sebagai sebuah film separa-ilmiah yang mudah dicerna, bagaimanapun ia mengabaikan ketidakadilan dan kehancuran yang terjadi serta sikap bias,seolah-olah orang-orang peribumi ini memang perlukan hero kulit putih untuk membantu dan jika tidak mereka tidak mampu berbuat apa-apa.